·

Verzuimbegeleiding en re-integratie

Wij geloven dat elke vorm van verzuimbegeleiding maatwerk is. De ene werknemer is de andere niet en de begeleiding in het traject dient hierop aangepast te worden. Uiteraard is het doel voor iedereen om zo snel mogelijk weer volledig inzetbaar te zijn. Niet alleen is dit wenselijk voor de werkgever, verzuim brengt tenslotte hoge kosten met zich mee en een grote druk op de organisatie, maar ook voor de werknemer. De meeste werknemers willen natuurlijk ook weer lekker aan het werk zijn.Blijkt er iets anders aan de hand en is er geen sprake van arbeidsongeschiktheid, dan vinden wij ook samen de oplossing.De Casemanager zal persoonlijk aan de organisatie gekoppeld worden. Uiteraard heb je ook een 06 nummer van de casemanager zodat je deze goed kan bereiken en niet onnodig in een wachtmenu komt. Mocht de Casemanager een keertje afwezig zijn, dan zorgt diegene uiteraard voor persoonlijke vervanging.

Casemanager

De Casemanager zal de volgende taken uitvoeren:

  • Contact opnemen met de leidinggevende en de medewerker op een vooraf afgesproken dag na de start van het verzuim;
  • De Casemanager kan geraadpleegd worden bij allerlei vragen over verzuim in het algemeen. Inhoudelijke vragen over het dossier mogen worden gesteld aan de kerndeskundige;
  • De Casemanager geeft informatie aan leidinggevenden, HR en Management over de wet en regelgeving;
  • De casemanager adviseert en begeleidt de inzet van de kerndeskundige;
  • De Casemanager kan helpen om adviezen van de kerndeskundigen in de praktijk te brengen.

Wij zien de casemanager als de olie in de machine. Dit is de verbindende factor tussen de verschillende partijen tijdens verzuim.

Voorkomen van verzuim

Uiteraard, voorkomen is beter dan genezen. Wij helpen jou als werkgever verzuim te beperken en de oorzaak van frequent verzuim te achterhalen. Daarnaast kunnen wij helpen met het opstarten van vitaliteitsprogramma’s waarbij de focus ligt op beweging en gezondheid.

Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is het belangrijkste document voor het arbobeleid. Hierin breng je in kaart welke risico’s werknemers lopen bij hun werkzaamheden. In het bijbehorende plan van aanpak geef je aan hoe je deze risico’s gaat aanpakken en zoveel als mogelijk voorkomen. Dit document is wettelijk verplicht. Elke werkgever móet een RI&E opstellen. Wij helpen jou graag met het opstellen van een RI&E. Neem vooral contact met ons op om de opties en mogelijkheden hiervoor door te nemen.

Preventief Medisch onderzoek (PMO/PAGO)

Als werkgever wil je natuurlijk dat jouw medewerkers gezond zijn. Met het Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek (PAGO) onderzoek je arbeid gerelateerde gezondheidsrisico’s binnen jouw organisatie. Je bent wettelijk verplicht dit aan te bieden, maar een PAGO is ook essentieel bij het verlagen van ziekteverzuim. Hoe zit dat? Een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) is een medisch onderzoek om de gezondheid van jouw medewerkers te beoordelen en te bewaken. Het doel van het onderzoek is het opsporen van eventuele gezondheidsproblemen of -risico’s, gerelateerd aan het werk. Zodat deze voorkomen of verholpen kunnen worden. Omdat dit een terugkerend onderzoek is, blijven werkgevers consistent op de hoogte van mogelijke gevaren op de werkplek, hoe dit zich heeft ontwikkeld en wat er kan worden gedaan om het risico te minimaliseren. Uiteraard voeren wij graag een dergelijk onderzoek voor jou uit. Neem vooral contact met ons op om de opties en mogelijkheden door te nemen. Dit kan door te bellen naar 020-2807807 of door een mail te sturen naar info@thefinancialsvitaal.nl.

Aanstellingskeuring

Een medische aanstellingskeuring kan deel uitmaken van jouw sollicitatieproces. Dit is alleen toegestaan als er voor de desbetreffende functie specifieke medische voorwaarden gelden. Denk bijvoorbeeld aan een brandweerman die geen hoogtevrees mag hebben. Aanstellingskeuringen zijn dus bedoeld voor een beperkt aantal functies met specifieke risico's ondanks een goed arbeidsomstandighedenbeleid. Wat je moet weten over de aanstellingskeuring Vermeld in de vacature dat een medische keuring deel uitmaakt van de sollicitatieprocedure, zodat sollicitanten hiervan op de hoogte zijn. Voer de keuring pas uit nadat de sollicitant de procedure heeft doorlopen en je interesse hebt getoond om hem of haar in dienst te nemen. Informeer de sollicitant schriftelijk over het doel van de keuring en de vragen en onderzoeken die hierbij komen kijken. De arts stelt tijdens de keuring vragen over de gezondheid van de sollicitant, maar mag alleen vragen stellen die relevant zijn voor het doel van de keuring. De sollicitant is niet verplicht om te antwoorden op vragen die niet van belang zijn, zoals de vraag of zij zwanger is. De arts mag geen onderzoek doen naar ernstige, ongeneeslijke ziektes, erfelijke aandoeningen en HIV. The Financials Vitaal helpt graag met het uitvoeren van een dergelijke aanstellingskeuring. Bel ons dus gerust om de opties en mogelijkheden door te spreken.

Arbeids-omstandigheden spreekuur

Het is mogelijk om als werknemer zelf een bedrijfsarts te willen zien. Dat kan tijdens het arbeidsomstandigheden spreekuur. Hierdoor kan een werknemer zelf regie nemen over de eigen (duurzame) inzetbaarheid. Zowel werkgevers als werknemers kunnen bij de casemanager informeren naar de mogelijkheden.Let wel, de werkgever hoeft geen toestemming te geven voor het bezoek aan de bedrijfsarts, de werknemer heeft recht om deze te raadplegen tijdens het arbeidsomstandigheden spreekuur.De werkgever kan ook preventief initiatief nemen zodat de werknemer naar de bedrijfsarts kan gaan (zonder dat er al sprake is van ziekte of verzuim), maar de werknemer hoeft hier niet aan mee te werken.